Ordningsregler för BJJ

Ordningsregler för BJJ-träning inom Combat Academy

Allmänt

  • Vi tränar med varandra, inte mot varandra. Även om sparring kan se dramatisk ut utifrån så ska vi börja och sluta som vänner – detta visar vi bl.a. genom att vi skakar hand med alla när vi kommer eller går från träningslokalen samt innan och efter sparringmatcher (gärna även efter varje gång någon klappat av). Handskakning kan ersättas av handslap+fistbump (vid sparring) eller till och med en kram om situationen påbjuder.
  • Lämna prestigen i dörren. Det är ingen skam att klappa av (visa att man ger upp p.g.a. ett lås etc.), tvärtom lär sig alla inblandade betydligt mer. Om någon besegrar dig i kamp så betyder det inte att den personen står över dig som människa. Ta istället till vara på att den personen kan lära dig saker, även om han/hon är fysiskt mindre och svagare. Blanda inte ihop bältesgrader och skicklighet i kamp med människovärde.
  • Gör allt för att undvika skador, både på dig själv och din träningspartner.
  • Klappa i tid respektive ge hellre upp ett lås än riskera att skada en dumdristig träningspartner som inte klappar.
  • Var även uppmärksam på om din träningspartner klappar/ger upp (släpp då direkt!). Var extra uppmärksam om träningspartnern är upplåst på ett sätt som försvårar klappning samt vid strypningar.
  • Applicera alla lås succesivt och försiktigt, så träningskamraten har gott om tid att reagera med att klappa. Ryck aldrig in en teknik!
  • Är du mycket tyngre och/eller starkare än den du tränar med måste du förstås vara extra försiktig.
  • Fråga först instruktören om du under träningen vill gå och dricka, ”pudra näsan” eller måste avvika tidigare. Säg också till innan om du måste ha telefonberedskap under passet – sätt i annat fall telefonen på ljudlöst eller stäng av den.
  • Gi (träningsdräkt) rekommenderas. Håll din dräkt ren och hel. Brottas du med någon med mer ömtåliga träningskläder, exempelvis t-shirt, undvik att greppa i kläderna då de annars riskerar gå sönder och bli uttöjda. Träningskläder ska inte ha detaljer av metall etc. som kan riva dig själv eller träningspartnern.
  • Inget snusande eller förtäring på träningsytan. Vattenflaskor lämnas utanför när de inte dricks ur. Flaskor med annat än vatten förs inte in på träningsytan.
  • Skräpa inte ner (och ta med större skräpföremål hem så inte papperskorgarna blir överfulla), lämna inte kvar personliga tillhörigheter i träningslokalen och lägg tillbaka lånad utrustning i fint skick och på rätt plats.
  • Träningen sker helt på egen risk. Medlem förbinder sig att inte hålla Combat Academy eller dess instruktörer ansvariga för eventuell skada som inträffar i samband med träning, tävling, uppvisning eller dylikt. Medlem som betalat in terminsavgiften är dock olycksfallförsäkrad genom klubben (kan bli föremål för ändring).

Hygien, skador, sjukdomar

  • Har du någon sjukdom (kronisk såväl som tillfällig) som kan smitta din träningspartner får du under inga omständigheter träna. Detta gäller naturligtvis även vid rejäl förkylning, fotsvamp, svinkoppor etc.
  • Utbrott av smittsam sjukdom av ihållande (t.ex. svinkoppor) eller allvarligare karaktär ska så snart som möjligt anmälas till instruktör (t.ex. genom mail eller PM på Facebook), så vi tidigt kan sätta in åtgärder mot vidare smittspridning, t.ex. se till att alla tittar extra noga efter utslag och göra mer frekventa städningar med starka rengöringsmedel.
  • Börjar du känna dig krasslig så undvik större fysisk ansträngning på träningen då detta kan påskynda insjuknande eller försena tillfrisknande. Riskerar du att smitta skall du alltså inte träna alls. Tänk också på att vid feber eller ont i halsen kan det vara mycket farligt att träna med höjd puls (hjärtmuskelinflammation etc.).
  • Håll dig ren, fräsch och håll efter naglar, hår etc. Långa naglar riskerar att skada din motståndare och att brytas. Klipp eller tejpa. Hårgelé, rakvatten och annat kladdigt eller starkt luktande ska tvättas av innan träning. Detsamma gäller smink som kan färga av sig.
  • Torka upp svett och eventuellt blod och täck för öppna sår med plåster etc (se till att själv slänga plåster/tape som lossnat).
  • Svettas du mycket så använd gärna en avtorkningshandduk under passet så inte onödigt mycket hamnar på mattan och träningspartnern. Testa gärna också att ha t-shirt under träningsdräkten för att suga upp fukt.
  • Smycken kan både gå sönder och orsaka skador och skall därför ej bäras under träning. Piercingar och örhängen som inte enkelt kan tas av kan tejpas.
  • Har du några gamla skador, svårare astma etc. bör du underrätta instruktör om detta så att träningen kan anpassas, skador undvikas och beredskap hållas utifall att något skulle hända.
  • Duscha och tvätta hela kroppen med tvål direkt efter träning.

medkit

  • Elastisk linda, sporttape och plåster bör alltid finnas i din träningsväska. Bra att ha är även sårtvättsservetter.
  • Häng upp träningskläder för luftning direkt efter träning och tvätta dräkten efter max tre pass (t-shirt etc. efter varje pass). För att ta död på bakterier rekommenderar vi 60-grader men se upp med krymprisken, speciellt helt nya dräkter bör först tvättas några gånger i 40 grader.
  • Självklart använder vi inte anabola steroider eller andra otillåtna droger.

Vi rekommenderar att du även läser denna skrift om hygien och kontaktidrotter, skriven av två av Hiltis instruktörer.

Ansvar för teknikerna

  • De tekniker du lär dig kan orsaka svår och långvarig skada. Du har därmed som tränande ett stort ansvar att inte missbruka dina kunskaper.
  • Undvik att prova tekniker på utomstående som inte tränar själva. Tänk på att du kanske inte har så stor kontroll över tekniken som du tror och den som inte själv känner till en teknik och dess effekt vet inte heller att klappa i tid. En flick/pojkvän som får armen vriden ur led är inte en flick/pojkvän så länge till. Demonstrationer då endera parten är berusad är också olämpligt då kroppen inte signalerar lika effektivt när den riskerar att skadas och omdömet mentalt är försämrat.
  • Det du lär dig får endast i nödfall brukas skarpt. Bete dig inte mer oförsiktigt och provocerande bara för att du ökat din förmåga att försvara dig fysiskt, utan var istället säker i dig själv nog att kunna ligga lågt. Du behöver inte bevisa något, det räcker att du själv vet vad du kan. En konfrontation som urartar i slagsmål finns det inga vinnare i. Även om du själv blir attackerad så riskerar du rättslig påföljd om du skadar den andre parten. Att ha skadat någon, när det kunde ha undvikits, är inte heller något som samvetet och självbilden mår bra av.
  • Lär inte ut det du lärt dig till utomstående då de inte har de runtkunskaper som krävs för att till fullo kunna ta ansvar för och inte missbruka teknikerna (av såväl bristande moral som av oaktsamhet och okunskap). Farligare tekniker, tex nacklås, kräver dessutom sådana förkunskaper för att kunna utövas säkert att det är högst olämpligt att lära ut dessa till nybörjare.

Medlem som inte accepterar och följer dessa regler, kan i allvarliga fall uteslutas med omedelbar verkan och får då heller inga avgifter tillbaka.