Första terminen

Vilken gi (dräkt) ska jag köpa?

Billigast är en begagnad judo-gi för ett par hundralappar, även om den är lite lösare i skärningen än renodlade BJJ-dräkter.

En prisvärd BJJ gi är Chokem, som säljs på Jabb för ca 900kr. Tillåtna färger på tävling är vit, svart och blå, men de flesta väljer den klassiska vita färgen på sin första dräkt.

Bälte bör vara av BJJ-typ, med ett svart fält runt ena tampen. Oftast köps bältet löst.

I högre prisklasser finns en mängd olika märken, som ibland passar bäst till en viss kroppsform. Rådfråga gärna din instruktör eller läs på vårt forum för mer information.

Innan din första tävling (om du vill tävla) så bör du även sy fast patchar (tyglappar) med organisation (köp av Anders eller Johan) och klubb (köp i receptionen) på dräkten.

Vilken utrustning bör jag alltid ha i träningsväskan?

Plåster, sporttejp (oelastisk i tyg) och elastisk linda. Skulle du någon gång göra illa en led så kan en elastisk linda förkorta läketiden rejält om den sätts på omedelbart, så den bör ligga lättillgänglig.

Kommer du direkt från jobbet så ha gärna en nagelklippare och en liten fothandduk i väskan (om du inte har med en stor), för snabb tillfixning innan passet börjar.

Hur gör jag om jag vill gradera?

I BJJ fanns från början bara två bältesfärger – vitt (elev) och blått (instruktör). Än idag är det första färgade bältet blått och blåbältare får ofta förtroendet att vara hjälpinstruktörer, ibland även med egna pass. Vägen dit brukar ta minst 2½ år och föregås av graderingar i form av streck (upp till fyra stycken) på det vita bältet. Varje nytt streck representerar en nivåstegring motsvarande ett nytt färgat bälte i de flesta andra kampsporter och det är sällan någon tar det första strecket på mindre än en termins flitig träning.

Listan över graderingstekniker finns i en pärm som din instruktör kan visa dig. Vi rekommenderar även att du skaffar vår skiva med film på graderingsteknikerna (200kr tillsammans med en t-shirt – prata med Anders eller Johan). När du själv tycker att du kan minst fem tekniker så säger du till en instruktör att du är redo att testas (d.v.s. alla tekniker behöver inte visas på samma pass). Du ska kunna tekniken så bra att du själv kan lära ut den korrekt till en nybörjare. När samtliga tekniker är godkända så får du det första strecket.

Alternativt krav för första strecket är att du testat på att tävla, tillsammans med godkännande på hälften av teknikerna (valfria) på listan. Godkännande på andra halvan av listan blir då en förutsättning för att kunna bli aktuell för andra strecket, där graderingen i övrigt utgörs av instruktörernas bedömning av din förmåga att på en grundläggande nivå tillämpa listans tekniker i praktiken under sparring.

En andra tekniklista finns för streck 3 och 4, där instuktörernas bedömning av din praktiska förmåga blir allt viktigare. Blått bälte får du slutligen när du löpande visar att du växt ur ditt vita.

Hur gör jag om jag vill tävla?

Prata med din instruktör och håll utkik (inte minst på forumet) vilka tävlingar som går när, så vi gemensamt kan förbereda dig inför tävlingen. Många, som tränat riktigt flitigt, känner sig redo att tävla redan i mitten av första terminen, efter samråd med instruktör. På första tävlingen är erfarenheten viktigare än att vinna och i längden så är de som vinner de som inte undvikit tävlingar för att slippa förlora.

Hur gör jag om jag vill ha fler träningar i veckan?

När du närmar dig första strecket, eller har börjat förbereda dig för din första tävling, så är du redo att vara med på fredagarnas pass med öppen matta (dvs inte formellt instruktörslett). Ber du en instruktör att lägga till dig i vår friträningschat på Facebook så har du även möjlighet att delta i de fria träningar som samordnas från vecka till vecka (vanligtvis 2 pass/vecka).

På söndagarna hålls avancerad träning, som i första hand är för utvecklingen av de som har blått bälte och uppåt, som ska få möjlighet att träna med varandra. Vitbälten som fått kläm på grunderna är välkomna, men bör träna med varandra så högre graderade kan fokusera på sin egen träning.

Läs gärna även tråden för nybörjare på vårt forum för mer (men inte helt uppdaterad) information.