Tråd: Utrustnings-tråden (om gi etc.)

Inköpsråd för gi:
*För din egen och dina träningskamraters skull - köp en gi så snart som möjligt efter att ha bestämt dig för att fortsätta träna. Det är inget krav men du kommer själv att tjäna på det eftersom du i matcher lär dig försvara dig mot en mängd attacker som inte fungerar utan gi. Dessutom blir du bättre defensivt även på armlås, positionsuppbyten etc eftersom du har svårare att ta dig loss när du har en gi på dig som motståndaren kan greppa i. Därutöver går vanliga träningskläder (t-shirt etc) lätt sönder och/eller blir uttöjda medan en gi brukar hålla i många år. Eftersom bjj-i-byxor brukar ha dubbla lager tyg på knäna så blir det mindre friktion där vilket många annars har besvär av om de inte tränar med långbyxor eller knäskydd. 
*Undvik att använda en gi anpassad för karate eller jujutsu eftersom den väldigt lätt går sönder eftersom den främst är anpassad för stående kamp utan så mycket grepp i dräkten. Det är även lättare att strypa dig om du har en dräkt med tunnare krage eftersom den vid strypningar skär in som en pianotråd i halsen.
*Vill du komma billigt undan så köp en begagnad judo-gi (judodräkt) på exempelvis www.blocket.se eller www.tradera.se . Det finns ofta många till försäljning och priset brukar vara från ca 2-300kr. En judo-gi är sydd för att tåla att slitas i nästan lika mycket som en bjj-gi. Den största skillnaden mellan en judo-gi och en bjj-gi är formen - generaliserat och förenklat så är en bjj-gi sydd med en tightare passform för att göra det svårare att få ett bra grepp i den medan en judo-gi inte sitter lite mindre fixerad vid kroppen för att det ska bli lite slack i dräkten när motståndaren försöker kasta en (vilket därmed gör motståndarens kast något mindre effektivt). En judo-gi kan ändå vara en fullt funktionell nybörjardräkt för bjj. Judodräkter brukar även vara vidare i ärmarna och ha längre "kjol" på överdelen. Du kan även köpa nya judo-dräkter från exempelvis Budo&Fitnessbutiken(Budonord) och SBI (se shoppingtråden, länk nedan), men om det inte är något billigt specialpris så kan det vara värt att fundera på att lägga till lite i mellanskillnaden och beställa en riktig bjj-gi istället.
*Vill du köpa en brasiliansk dräkt? Billigast är förstås att köpa en nere i Brasilien. Det går även att beställa från Brasilien/USA etc. över nätet vilket brukar kosta något mer plus att frakt och eventuella tullavgifter etc. tillkommer men beställer man från något ställe vars försändelser inte brukar fastna i tullen så kan man få en riktig bjj-gi för lite över tusenlappen. En annan fördel är att utbudet vid nätshopping är enormt med olika märken, färger etc. Nackdel är förstås att det kan bli krångel vid beställningar utomlandsifrån, men inte värre än nätshopping inom något annat område. Se länkar nedan för mer info om inköpsställen etc. Ibland finns det även nya bjj-dräkter till salu vid seminarier etc. men de brukar förstås säljas med pålagd vinstmarginal. Dyrast brukar vara att köpa i svensk (nät)butik då det kan kosta 1800kr för en gi men det finns även billigare gi-modeller för lägre priser (se länk till shoppingtråden här nedanför) - exempelvis jabb.se's budgetmodeller för 700-850kr (varning dock för Adidas Brazilian Jutsu Rio Contest som är känd för att gå sönder väldigt fort). Du kan även köpa en vit Krugans Gladiator-gi av mig(Johan) för 1100kr.
*Storlekar i bjj-dräkter anges som A1, A2, A3 osv. Från många leverantörer så kan man få olika storlek på byxa och överdel. Det bästa är att undersöka vad man har för storlek genom att be att få prova någon jämnstor på klubbens gi och se vad den har för storlek. Be gärna mig eller Anders om hjälp. Gi:n kommer att krympa något i tvätten men har du i förväg testat en redan tvättad/krympt dräkt så vet du vad du har att vänta.
*Enligt tävlingsreglerna måste gi:n ha arm- och benlängd som slutar max fyra fingrar upp från handleden respektive fotleden. Ärmöppningen måste även vara vid nog att rymma fyra fingrar i bredd utöver handleden.
*Bälte medföljer inte från alla leverantörer/dräkttillverkare. Ett vitt bjj-bälte ska ha ett svart fält på ena änden där graderingsstreck kan placeras. Det finns ett fåtal nya vita bälten att köpa från mig eller Anders för de som blir graderade.
*Färg på gi:n - Om du bara ska införskaffa en gi så köp helst en hel-vit eftersom det är mest representabelt - många externa instruktörer är inte så förtjusta i gi:s i andra färger och på vissa tävlingar är det inte tillåtet med vilken färg som helst på gi:n. Blå gi är näst mest accepterat så om du tvunget ska ha en färgad fastän du bara tänkt köpa en gi så är blå att rekommendera. Alternativt om du vill köpa en färgad gi som andra-gi. Jag och Anders har dock inga krav vad gäller färgen.
*Märke på gi:n - Rena bjj-dräkter håller överlag en hög kvalitet. Hör gärna med klubbkamraterna vad de tycker om sina eller läs på diskussionsforum på nätet (det finns även en ren gi-recensions-sida, se länkar nedan). Personligen är jag väldigt nöjd med mina dräkter från Dragão och Krugans, även om några av byxorna från båda tillverkarna gick sönder efter bara ca två års flitigt användande. Byxorna är oftast svaga länken i gi:n, men de går ju att laga, tex genom att sätta en patch (tyglapp med reklam, klubblogga etc) på. Dessutom är de inte så förskräckligt dyra att beställa ett par nya av löst.

Skötselråd för gi:
*Om det kommit blod på dräkten - handtvätta direkt med kallt vatten innan blodet stelnar (för då blir det betydligt svårare att få bort ens med tvättmedel).
*Häng upp dräkten på vädring direkt när du kommer hem så håller den sig fräschare och du behöver inte tvätta den lika ofta. Detta gäller förstås även skydd, bälten etc.
*Alternera gärna mellan två olika gi:s för att låta dem torka och vädra ur ordentligt mellan passen.
*Ha gärna en t-shirt eller ett linne under gi:n så fastnar mycket av din svett i den istället för i gi:n.
*Tvätta helst utan blekmedel. Blekmedel försvagar tyget.
*Tvätta gi:n ut-och-in-vänd - inte minst för att inte slita på patchtrycken.
*Undvik torktumlare, lufttorka hellre. Torktumlare sliter på dräkten.
*Tvätta självklart inte med olikfärgad tvätt. Röda strumpor med vit gi kan resultera i en ofrivillig rosa barbie-gi.
*Bältet skall inte tvättas! Lite traditionellt och vidskepligt sägs det att man då tvättar ur kunskapen. Kanske inte så katastrofalt om man har helvitt bälte (så passa på då =) men sedan när du får streck så finns det ytterligare anledning att låta bli att tvätta bältet då strecken i så fall lossnar. Själv har jag inte tvättat ett enda bälte på de 14 år jag tränat kampsport och ingen har någonsin blivit ihjälstunken av något av bältena.

Råd angående skydd etc.: (kortfattat - välj själv om/vad du vill ha)
*Susp/skrevskydd - [Anders: inte längre tillåtet på tävlingar !!!]

*Tandskydd - En bra vana att köra med, inte minst om du har svårt att hålla ihop tänderna när du kör och/eller om du vet att du har känsliga tänder och kanske lätt slår ut flisor. Det finns speciellt anpassade tandskydd om du har tandställning. Har du tandställning kan du även rådfråga tandregleraren och även få ut vax som du kan fästa på tandställningens skarpa kanter för att minska risken att rispa insidan av läpparna något.
*Knäskydd - Det finns specialanpassade för kampsport men det funkar ofta även bra med betydligt billigare skydd för exempelvis innebandy så länge de är mjuka (ej hårdplast om du inte av någon medicinsk anledning är tvungen), sitter bra på plats och är bekväma. Även knävärmare av neopren etc. används av många (även under gi-byxorna) för att minska friktionen mot knäna. Känn efter själv om du tycker det behövs.
*Öronskydd - Se tråden om träningsskador. Inget som är livsnödvändigt men kan vara skönt att slippa oroa sig över att få förhårdnader etc i öronen. Annars bra att ha i rehabiliterande syfta, för att skydda öron som återhämtar sig vid skada (av denna anledning kan det vara bra att ha ett par liggandes hemma, se träningsskadetråden för rekommenderad modell etc.).
*Rashguard - "Skav-skydd" med andra ord. En kort/långärmad tight tröja av surfarmodell som man kan ha under gi:n, eller om man brottas gi-löst, för att undvika skav och hudsjukdomar. Rekommenderas vid submissionwrestling ("BJJ utan gi").
*Långt hår - bör sättas upp i toffsar/flätor. Det får även att köra med simmarmössa eller att hålla in håret med ett öronskydd eller ett speciellt hårskydd.
*Örhängen/piercings - Bör helst tas av men kan även tejpas fast mot kroppen.
*Solskydd - På förekommen anledning - Det är inte skönt att brottas med solsvedd hud som ramlar av ansiktet och axlar/rygg etc på en när man brottas och det kan dessutom försämra hudens framtida kvalitet. Så skydda er ordentligt mot solen, såväl i Skandinavien som i Brasilien.
*Vid brottning helt utan någon form av klädsel bör förstås helt andra skydd användas, men det får ni fråga er mamma om.

Övrig utrustning:
*Plåster och sport-tape (textilvarianten, ej "kirurgtape" i pappersmaterial) är obligatorisk personlig utrustning att ha i träningsväskan eftersom de går åt i rask takt. Plåster måste på de flesta ställen förstärkas med sport-tape lindad runt den aktuell kroppsdel för att inte plåstret ska lossna. Om du ändå skulle tappa plåster etc. på mattan under träningen så är det förstås DU som ska upptäcka det och snarast möjligt slänga plåstret i papperskorg. Undvik att träna med öppna sår/skavsår då du lätt kan få in infektioner innanför huden (och dessutom själv smittar värre om du skulle ha något).
*Elastisk linda (helst en dauerlinda, fråga efter den på apoteket e.dyl.) för att snabbt kunna linda stukningar etc (det är bråttom om du skadar dig, skadan ska helst lindas inom en minut!). Du kan även ha med en kylpåse (finns engångsvarianter som blir kalla av sig själva) för främst smärtlindring men har även viss effekt på att minska svullnader etc.
*Vattenflaska (gärna av storlek som får plats under vattenkranarna på toaletterna)
*Brottarskor kan vara bra att ha redo om du exempelvis skulle skada tårna och därför behöver extra skydd. Självklart får du inte heller träna barfota om du har fotsvamp e.dyl.

Närbelägna diskussionsforums-trådar:
http://bjj.nyh.se/forum/viewtopic.php?id=67 - Klubbkläder och gi:s
http://bjj.nyh.se/forum/viewtopic.php?id=4 - "Gi-porr" - Bilder på roliga gi-dräkter av olika färg och form.
http://bjj.nyh.se/forum/viewtopic.php?id=31 - Shopping-tips - Tips om nätbutiker, kampanjer etc.
http://bjj.nyh.se/forum/viewtopic.php?id=16 - Träningsskador - Recension av öronskydd etc.
http://bjj.nyh.se/forum/viewtopic.php?id=35 - Boktips - Tips om köpvärda träningsböcker.

Tråd från kampsport.se om gi-införskaffning: http://www.kampsport.se/forum/showthread.php?t=12574

I den här diskussionsforumstråden får du gärna posta recensioner av utrustning du själv använt etc. Eller om du har ytterligare frågor angående utrustning. Försök samla allt dylikt i denna tråd eller under annan redan existerande tråd som passar bättre.

  

Webbplats

Sv: Utrustnings-tråden (om gi etc.)

Mycket bra tips från Johan! Jag vill bara tillägga:

vi tränar barfota vilket gör oss mottagliga för smitta av fotsvamp. Det är därför viktigt att tvätta fötterna noggrannt när du duschar efter träningen! Om du skulle drabbas av fotsvamp så är vi andra tacksamma om du använder ett par mjuka (så du inte skadar din motståndare!) BROTTARSKOR eller att du tejpar de smittade områdena. Sockiplast går givetvis också bra om du har kvar några från dagis ...

  

Sv: Utrustnings-tråden (om gi etc.)

Dax att bumpa upp den här tråden - börjar kanske bli några giinköpssugna nu en bit in på terminen. Snabbversionen följer nedan:

Billigast: Begagnad judo-dräkt på blocket, tradera e.dyl. Från ca 2-300kr.
Billigt: Budgetdräkt på t.ex. jabb.se. Ca 700-850kr.
Mellanpris: Jag har 10 stycken vita Krugans Gladiator-gi:s som jag säljer för 1100-1200kr/st. Se klubbkläder-tråden.
Mellanpris2: Beställa från utländsk webshop. Stort utbud men risk för att kostnaden skenar iväg om försändelsen fastnar i tullen.
Mellanpris3/dyrast: Brasiliansk dräkt köpt i svensk butik/webshop. Ca 1100-1800kr.

  

Webbplats

Sv: Utrustnings-tråden (om gi etc.)

Den lättaste Gin jag hittat på jabb.se väger 1.7 kilo. finns det nån lättare variant? Runt ett kilo vore lagom :D

//Markus Skoog
  

Sv: Utrustnings-tråden (om gi etc.)

Du kan säkert hitta en karate-sommar-gi runt kilot och som säkert är formellt godkänd även på BJJ-tävlingar. Problemet är väl att du kommer få halsen snittad av den pianotrådstunna kragen plus att dräkten kommer hålla en match max innan den är i lika tunna strimlor som din hals ;)

Känner inte till någon mycket lättare variant än 1,7kg tyvärr. Har för mig att Andéhn sa att han tyckte Keikos sommargi känndes som lite bättre kvalitet än Vulcans.

  

Webbplats

Sv: Utrustnings-tråden (om gi etc.)

Någon som är intresserad av en färdigpatchad Keiko raca Alliance-gi?

http://www.alliancebjj.se/pics/forum/alliance_kimono.jpg

Mitt inköpspris är för högt för att jag ska köpa in och lagerhålla, men vill någon ha så kan jag mot förskottsbetalning (internetbank) beställa in enstaka exemplar - hör av dig så snabbt som möjligt!

Priset skulle bli 1700kr, vilket är 210kr mer än Jabbs extrapris (normalpris 1690kr) för motsvarande dräkt utan 6 s färdigpåsydda Alliancepatchar.

  

Webbplats

Sv: Utrustnings-tråden (om gi etc.)

Läs gärna första inlägget i denna tråden. En hel del matnyttigt om gi mm.

  

Sv: Utrustnings-tråden (om gi etc.)

Jag tar med en ny Krugans A2-gi (dvs för dig som är ca 165-175 cm) till träningen idag fredag 20/9. En gi av mycket hög kvalite' för 1300 kr. Motsvarande kvalite i svensk butik kostar ca 1700 kr. Tala med Johan eller Anders om du är intresserad!

Det finns också en begagnad vit gi "Hot blood fight wear" i storlek cirka 165-170 cm. Bra kvalite. Pris 400 kr.

Läs gärna första inlägget i denna tråden. En hel del matnyttigt om gi mm.