Tråd: Boktips

En riktigt bra instruktionsbok är "Brasilian Jiu-jitsu, the master text" av Gene Simco.
Den kostar just nu cirka 70 US-dollar. Inte så billigt men väl värt pengarna för dig som är entusiast.

http://www.jiu-jitsu.net/handbook.shtml

en del annat intressant finns på huvudsidan

http://www.jiu-jitsu.net

  

2 Senast ändrad av billy (2006-01-26 15:14:02)

Sv: Boktips

Den här köpte jag nyligen från Amazon. Inte ligga tjock som master text och med mer grundläggande tekniker. Däremot väldigt bra pedagogik och fokus på detaljer. Plus att det är färgfoton och bra kvalitet.

Perfekt för den som precis börjat träna då grunderna behandlas ordentligt. Ingen bok för den som vill lära sig flygande armbars och trianglar däremot.

http://www.amazon.com/gp/product/193122 … p;v=glance

"I am a shark, the ground is my ocean...and most people can't even swim" - Machado brothers
  

Sv: Boktips

Jag tar med "The Master text" ikväll så den som är intresserad kan se om det är något av intresse.

Billy - du kan väl också ta med din bok vid tillfälle !

  

Sv: Boktips

Det kan jag göra när jag får den. Nu har jag den bara som pdf.
Kunde inte vänta tills jag fick den levererad. Är som ett barn dagen innan julafton...

Jag har postat den på yousendit om nån vill ha den.

http://s36.yousendit.com/d.aspx?id=30OU … 6JY1FCACLP

"I am a shark, the ground is my ocean...and most people can't even swim" - Machado brothers
  

Sv: Boktips

Alliance-litteratur:

http://www.alliancebjj.com/shop/osc/images/bjj_books.jpg
Brazilian Jiu-Jitsu Fighting Strategies av Romero "Jacare" Cavalcanti finns på bl.a. www.amazon.com och http://www.alliancebjj.com/shop/osc/pro … ucts_id=65 (ca 180kr + frakt och eventuell tull etc)

Brazilian Jiu-Jitsu Basic Techniques och Advanced Techniques av Fabio Gurgel finns på bl.a. www.amazon.com

X-Guard: For Brazilian Jiu-jitsu, No Gi Grappling, and Mixed Martial Arts av Marcelo Garcia m.fl. finns på bl.a. www.amazon.com

  

Webbplats

Sv: Boktips

Jag har hört att BJ Penns bok är värd att inspektera, ska tydligen innehålla mycket bilder om man inte är så himpla bra på att läsa eller motsv... Men allvarligt så har den fått fin kritik och BJ Penn är som bekant en av MMA-världens top 3 bästa grapplers. Alltså den som bäst anpassar grappling efter MMA.

  

Sv: Boktips

Brazilian Jiu-Jitsu Basic Techniques och Advanced Techniques av Fabio Gurgel är införskaffade nu. Väntar med spänning på att de ska komma hem till mig. Sen kommer jag woppa rumpan av er allihop :) Eller så får jag vänta tills någon nybörjare börjar :)
Bra med boktips iallafall!

//Markus Skoog
  

Sv: Boktips

Har fått böckerna nu. Verkar bra och pedagogiska. Basic boken känns det som man har ett hum om det mesta faktiskt även om det saknas detaljer här och var :) Advanced kände man ju igen lite grejer men där var det mycket bra grejer. Kul att de har med stående biten också även om det var sparsamt.

Hursom, framåtfall hårt i boken visas med huvudet rakt ner, inte åt sidan :) Så jag tycker jag borde blivit godkänd på den Anders :)

//Markus Skoog
  

Sv: Boktips

Ta gärna med och visa boken på träningen - kan vara kul att se vilka tekniker den berömde Gurgel-mannen valt ut som "basic". Han är ju onekligen jäkligt duktig och Alexandre Paivas motsvarighet i São Paulo.

Hursom, dunka sidan av huvudet respektive ansiktet tio gånger hårt i en vägg och informera oss sedan om vilket som var minst skadligt och gjorde minst ont. =) För motsvarande är det ju som händer om man inte lyckas tillräckligt med att bromsa huvudets framåtfart vid hård framåtfallteknik. Dessutom har man bättre uppsikt över omgivningen och har marginellt kortare väg runt till technical standup. Fördelar med att drilla in tekniken med ansiktet neråt kan jag inte komma på några. Ok, nackmusklerna kanske är något starkare i den vinkeln men å andra sidan kommer nedersta punkten (=näsan) en halvdecimeter längre ner än sidan av huvudet om du kör med vridet huvud istället eftersom huvudet är "längre" än det är brett.

  

Webbplats

Sv: Boktips

Jag vet :) Nu måste vi bara informera Gurgel om detta :)

//Markus Skoog
  

Sv: Boktips

Marlus, återkom gärna med en mer detaljerad bokrecension när du lusläst dem! Var beställde du från, hur mycket kostade det inklusive frakt etc och hur lång tid tog det innan böckerna kom? (strax över 2 veckor verkar det som på inläggen)

Jag la för övrigt till en ny länk till Jacaré's bok i mitt inlägg en bit upp på sidan. Om någon är nyfiken på den.

  

Webbplats

Sv: Boktips

Alexandre Paiva (min och Anders instruktör) har en teknikbok utgiven i Polen (samskriven med polska Alliance-huvudinstruktören Sebastian). Kostar en hundralapp plus någon tia inklusive frakt från Polen (ca 47 PLN) och det kan det ju vara värt även om det blir svårt att läsa de polska texterna. Har allafall lagt in en beställning via sidan nedan - får meddela senare hur det gick och hur boken var.

Chattade tidigare idag med Paiva och han har även en bok som ska ges ut i USA på gång.

http://translate.google.se/translate?hl … %26hl%3Dsv

  

Webbplats

Sv: Boktips

Från http://www.bookmaster.pl/jiu,jitsu,braz … 2236.xhtml beställde jag den polska Alliance-BJJ-boken. Det tog ett bra tag att krångla sig igenom beställningssidorna på polska och jag fick hoppa fram och tillbaka mellan webshoppen och google translate där jag klistrade in texter för översättning eftersom direktöversättningen av hemsidan inte verkade funka när jag klickade mig vidare via länkar. Boken var framme exakt en vecka efter beställningsdagen och det drogs 115kr från mitt konto (kort utan växlingsavgifter). Ingen särskilt dyr bok med andra ord. Färgbilder rakt igenom och fotona är kompletterade med pilar och små serier av tecknade gubbar som tydliggör hur teknikerna utförs så går att "läsa" även utan att kunna polska (vilket jag inte kan). Ambitiöst och prydligt layoutmässigt således. Boken har i stort sett enbart tekniker som finns på våra cd-skivor för lista 1 och lista 2 (första och tredje strecket på vita bältet). Det visas bara ett mycket litet antal "nya" tekniker, så för er som är graderade till tredje strecket eller över är boken inget viktigt tillskott i bokhyllan. Jag får tyvärr även konstatera att teknikerna visas med betydligt färre detaljer än vad vi själva kräver på våra graderingar. Förvisso är jag och Anders större detaljnördar än vad många brasse-mästare själva är, även om de förstås tar igen det många gånger om på rutin. Men det gör tyvärr att jag har svårt att rekommendera boken för nybörjare eftersom teknikerna visas utan detaljer som vi vill att alla våra elever ska lära sig. Bevisligen går teknikerna att sätta även utan alla detaljer som vi brukar visa, men detaljerna är lite av vår klubbs signum och något vi är övertygade om att lönar sig i längden att lägga tid på i början för att komma in i tänket.

Som översikt och kuriosa är dock boken en billig investering. Och alltid trevligt att se Alliance-kollegor in action!

  

Webbplats

Sv: Boktips

Alexandre Paivas engelskspråkiga bok kommer runt oktober-november i år och är utlyst även på de svenska nätbokhandlarna. Ska bli kul att läsa!

http://ecx.images-amazon.com/images/I/51z4I7m21yL._SS500_.jpg

  

Webbplats

Sv: Boktips

Ovan nämnda bok ska preliminärt komma 10e december. Att skriva på julklappslistan alltså!
154kr på http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0804842752 , där det finns gratisfrakts-alternativ med B-post.

Tidigare nämnda bok av Jacaré finns ett gratiskapitel ur på http://paladinpress.commercev3.com/down … Sample.pdf . Rekommenderas särskilt för de lite högre graderade att läsa, men även för övriga finns mycket intressant att hämta.

Romero "Jacaré" Cavalcanti är ledare för hela Alliance och instruktör till Alexandre Paiva m.fl.
Jacaré i sin tur hade Rolls Gracie som huvudlärare. Rolls dog tyvärr ung i en hanggliding-olycka, men anses vara en av de vassaste någonsin inom BJJ. Läs kapitlet ovan för mer info.

Det var ett tag sedan jag läste i boken, men jag tror aldrig jag skrev någon recension. Återkommer med detta när jag kunnat lägga lite mer tid på att läsa och tillämpa boken.

  

Webbplats

Sv: Boktips

Nu har Paiva-boken kommit i brevlådan. Mjuka pärmar, men skulle väl blivit mycket dyrare annars. Fint papper och bra bildkvalitet - färgbilder rakt igenom (nästan 200 sidor).

Sista kapitlen i boken är no-gi-tekniker, där en del är repriser från tidigare i boken. Kanske hade gått att slå ihop, men å andra sidan är det en rätt tjock bok så det känns inte som något annat fått stryka på foten för att få plats.

De flesta tekniker trycks in på bara en sida och som detaljnörd hade jag gärna sett mer detaljerade genomgångar, men nu får det istället plats med många fler tekniker och detaljer lär jag själv hitta efter att ha testat runt ett tag.

Teknikurvalet är lite spridda skurar, sorterat efter position - en del tekniker från våra graderingslistor men mycket är nytt även för mig och det känns som att boken är riktad främst till lite mer avancerade utövare, till skillnad från Paivas bok på polska som jag tidigare recenserat. Boken är förvånansvärt billig, så även den vetgirige nybörjaren kan köpa den. Jag kommer antagligen att testa igenom och visa de flesta av teknikerna och detaljerna i boken på träningen så då kan det ju vara kul att själv kunna gå tillbaka och påminna sig i boken.

Hittills har jag mest bläddra runt i boken, så jag kommer nog återkomma med fler synpunkter. Första intrycket är att instruktionerna ser väldigt tydliga ut, det finns att lära även för avancerade i den och att den känns väldigt prisvärd.

  

Webbplats

Sv: Boktips

Julklappstips för oss med barn: Little Ben: And His Martial Arts Adventure 78kr inkl frakt http://www.bookdepository.com/book/9781 … rrency=SEK

Antagligen den enda barnbok om BJJ som existerar hittills.

Tjuvläs i den här https://www.facebook.com/media/set/?set … 2738554607.

  

Webbplats

Sv: Boktips

Bok för den historieintresserade om Mitsuo "Count Coma" Maeda, japanen som tog judo/jiu-jitsu till Brasilien och instruerade Carlos Gracie m.fl. Det ska noteras att författaren "fyllt i luckorna" för att boken ska bli roligare att läsa, så sedvanlig källkritik är på sin plats, men detta tycks vara den mest omfattande (den enda?) biografin på engelska.

https://www.youtube.com/watch?v=vwfvDvB … mp;t=1m12s

En del av den finns att läsa här: http://www.fusionmma.com/the-toughest-m … ver-lived/

Svår att få tag i numera, men jag har lagt vantarna på två ex extra om någon vill shoppa julklapp (till sig själv t.ex.).
En sprillans ny för 500kr (SÅLD) eller en begnagad med ett riv i omslaget för 350kr.

  

Webbplats